DAY 14, skäret, kompishäng och spelkvällar

Denna vecka som gått har, hör och häpna, inte bestått av så mycket jobb! Jag jobbade måndag och torsdag. På måndagen minns jag inte att jag skulle ha gjort något extraordinärt. Däremot på tisdagen fick jag besök av Nadijorna. Jag och Nadja kollade några avsnitt The Magicians innan Nadia anlände. Serien verkade helt okej, om man bortser från all förvirrning vi två som läst böckerna kände. Vi umgicks ett tag, tills jag jagade bort dem 6-7 tiden. Kände att jag behövde röra på mig, eftersom jag ännu satt i pyjamas. Så jag tvingade med mig Kim och gick ut på en längre promenad.

Onsdagen var dagen Alexandra kom hem (och Julia också faktiskt! Eller tekniskt sett kom hon väl hem på fredagen.) Befann oss förstås på flygfältet i vanlig ordning. Marlene hade kockat ihop tacos åt oss flickor så vi for hem till Alexandra och åt gott samt skvallrade över sommarens händelser.

På torsdagen var Alexandra hit och kollade. Och sen jobbade jag som sagt. Efteråt for vi till skäret! Vi snackade skit en stund med folket på Linus skär, sen for jag och Kim till hans skär och sov. Konstaterade än en gång att det inte finns någonstans man sover så bra som man gör på skäret. Kim skjutsade upp mig relativt tidigt på fredagen. Han lämnade på skäret eftersom det nalkades andjakt. Jag begav mig till stan med mamma och Anders. De köpte en Polar M400 åt mig i tidig födelsedagspresent! Än så länge är jag supernöjd med klockan. Hoppas den motiverar mig till att motionera någorlunda regelbundet. Jag handlade också ett par nya träningstights och en topp. Före vi for hem åt M&A varsin subway medan jag fick nöja mig med kyckling när jag kom hem.

På fredagen och lördagen hade vi spelkvällar. Helt otroligt att det passade för oss allihopa, två kvällar i rad! När har det hänt sist lixom? Vi spelade igenom allas spelförråd. Vi har verkligen haft jättekul! Trivial Pursuit, Alias, Pampasspelet, Gin Rummy och Secret Hitler. Overall kan jag väl säga att speldjävulen inte har varit på min sida. Det enda jag hade någorlunda flyt i var väl Alias med Nadja som partner. 

Kim kom faktiskt hem på lördagsnatten, så i dag har jag hängt med honom. Robert var här på kaffe samt husesyn. Jag har också kokat korvsoppa! För nu har jag fullföljt min diet. I am done. Träningstightsen jag nämnde för några meningar sedan köpte jag i storlek 38?! För de oupplysta har jag inte handlat den storleken på flera år. Hela 6 kg gick jag ner under dessa två veckor. Fyra första veckan och sedan två till. Har också motionerat ganska duktigt under dessa två veckor så det har säkert hjälpt till. Ska försöka kunna använda dessa nya träningstights framöver också. Andra veckan var förövrigt en dans på rosor jämfört med första veckan.

21.08.2016 kl. 19:12

DAY 8 och kortspel, jobb samt dans

Dagarna går och det märks att vi närmar oss höst. Vinden är kall och himlen är grå. Inleder jobbdag nummer sex av sex dagar ikväll, men har ändå hunnit med mycket den senaste helgen. På fredagen for jag ut till Linus skär efter jobbet. Dennis, Kim, Fanny, Linus och jag spelade ett varv Gin Rummy. Det gick jättedåligt för mig. Det gick lika bra för Kim som det gick dåligt för mig. Efter att vi tjafsat och löst problem med sten-sax-påse slog klockan 3 och vi stupade allihopa i säng.

På lördagen jobbade jag 15-22. Neste fick stå för förfesten, för efter jobbet väntade sommarens sista dans i Åminne. Jag var chaufför för kvällen och fick äran att skjutsa Kim, Nico och Noon (och lite Emelie). Fick än en gång lyckorus av att dansa inne i paviljongen. Dansade dessutom till tonerna av inga mindre än Johnnys Chinchillas! Inne på puben hade de också lyckats boka duktiga musikanter som livade upp stämningen. Var ganska längesen vi hängt med Nico och Noon, så det var kul att fjanta sig med dessa natten lång!

Ps. Tackar Sandra i baren som spetsade mina vattenglas med citron och lime. Awesome.

Söndagen vaknade jag upp och drog ganska snabbt iväg till stan var jag städade lägenheten och fyllde min lilla bil till max. I går var det faktiskt första gången jag hade problem med min bil på grund av storleken. Allt annat har gått bra att packa in i den, men då har vi två säckstolar (typ?) som tydligen var större än jag tänkt mig. Så då stod jag där i regnet och tryckte in den i baksätet för allt jag var värd. Typ slängde mig mot den. Kan ändå inte vara arg på den, den är skön att sitta i.

Min frenemy.

Sen jobbade jag med Nadia, snabbaste söndagsskiftet på evigheter. Kom hem och matschemat hade "Fritt val" som sista måltid på söndagen. Kim gjorde superdeluxetoasts i brödgrillen (Jag åt till och med min med blåmögelost!!! whaaaat). Det var suuuupergott, speciellt när man fick skölja ner det med ett stort mjölkglas!

Har ännu inte bestämt mig om jag tänker fullfölja dieten i två veckor eller inte. Kommer att ta det en dag i taget bara, se hur det känns.

 

Månadens temasång

 

Det har regnat i dagar
Det regnar och det slutar aldrig

15.08.2016 kl. 12:24

DAY 4

OBSOBSOBS, jag har tydligen inte publicerat detta då det skulle publiceras. Detta är alltså skrivet 12.8

 

I går var det torsdag, det regnade. Det känns som att det regnat konstant i en månad nu. Det var också konstens natt, så det skulle ha varit kul att strosa på Vasas gator bara det inte skulle ha regnat så. Istället kom Linus och Jonas hit till oss och vi spelade kort i tyyyp fyra (?) timmar. Så som vi brukar göra.

Efter att Jonas äntligen ha fått åka hem bestämde vi oss för att elda. Så vi eldade en stund i vårat vardagsrum. Läste varsin bok. Mysigt värre!

Angående dieten... ja, jag vet inte. Det går nog bra, jag klarar mig på mängden mat vi äter och jag orkar också träna (2,48km i dag). Men jag är ändå lite kluven. Det är så otroligt tråkigt! Jag vill ju laga mat. Jag vill ju äta god mat. Morötter och ägg är inte god mat. Eftersom jag ärligt sagt älskar god mat känns det fel i hela kroppen att följa denna diet. Mamma brukar säga att våran släkt inte äter för att bli mätt, vi äter för att det är gott, gör oss lyckliga. Om man tänker äta äcklig mat, bara för att bli mätt, kan man lika bra låta det vara.

Samtidigt så skulle jag vilja se om dieten funkar, bara för att. Bara för att sen kunna säga att jag provat och att det är struntprat. Det funkar inte. Bara för att få vara den kritiska personen som startar en argumentation. För det är kul.

Jag ska i alla fall köra första veckan till slut, vet inte om jag har motivation för att köra andra (och sista) veckan också.

12.08.2016 kl. 13:05

UPDATE, DAY 2

I går höll jag mig till matschemat utan större problem, bara på morgonen jag saknade min lyxfrukost som brukar tillredas. På kvällen var vi och plockade blåbär (efter att jag låst ut oss, väntat på hyresvärden så vi kunde gå in efter våra nycklar och plockat upp Kims mamma samt lånat hennes bärplockar-attiraljer). Ovan och utan eget superhemligtochbra-blåbärsställe har jag nu två liter blåbär i frysen, om man inte vet hur mycket det är kan man använda sig av Kims måttstock: fyra blåbärspajer.

I dag vaknade jag 08.15 till färdigfixad frukost. Efter att jag ätit min frukost och Kim druckit sin kaffekopp gick han och läggde sig. Jag slötittade tv (men det kommer ju bara tv-shop på morgnarna??) och for sedan ut och sprang! 3130m tog i dag 22 minuter *klapp på axeln*.

Måste snart börja förbereda lunchen och väcka stora barnet Kimsi. Det har varit så otroligt skönt med fyra dagars paus från Neste, verkligen välbehövligt! I morgon jobbar jag igen och igen och igen och igen och igen (alltså till söndag).

My kind of inspo

09.08.2016 kl. 12:29

mera flytt & mindre mat

Nu skulle jag nog påstå vi är ganska hemma här i Pixne. Första övernattningen var natten till lördagen. Tingeling fick flytta in i söndags och hon verkar nog trivas! Är ofta på äventyr utomhus men kommer nog in när man ropar på henne. Ännu måste vi tömma det allra sista ur lägenheten och städastädastäda så att hyresvärden blir nöjd.

På något konstigt vänster har jag bestämt mig för att testa en två veckors diet. Japp, jag. Känner mig som en hypokrit eftersom jag egentligen är av den åsikten att man alltid ska sträva efter att äta bra och försöka röra på sig. Vill se om jag klarar av dieten. Kan jag, matmonstret Josefine, faktiskt bara äta två kokta ägg till lunch i dag? Återstår att se. 

Några problem jag har med dieten, är

1. att fruksten ofta ska innehålla en kopp svart kaffe, men alla som haft mig som fika-gäst vet att jag hellre dricker te. 

2. att man ska dricka ca 3 liter Novelle, alltså vichy, vilket jag inte heller dricker. Alls. Blä. 

3. Kokt skinka? Ångkokt höna? How? What? Eh?

Nadia är min diet-kompis. Jag vet att hon kommer klara av det, hon har lite fananamma i sig, medan jag ofta ger upp om jag inte har bestämt mig helt helhjärtat.

 

I går sprang jag tusenniohundrafemtio meter på tolv minuter. 

08.08.2016 kl. 10:44

Mammaaaa, kan jag fååå...

 

 

 

 

 

skulle också kunna tänka mig en ny soffa, en smart-tv med tillhörande ställning så den får vara på väggen och ett köksbord plus stolar. 

 

Ps. nu har jag ju inte valt ut EXAKT vilken typ av ovanstående pryl jag vill ha, stövlarna kanske ska vara röda och bokhyllan ska definitivt ha glasdörrar. Så fråga mig före ni köper prylen åt mig i inflyttningspresent. 

04.08.2016 kl. 09:53

Återvänder till hemtrakten

Vi ska hyra ett hus! I Malax!! Helt otroligt. Känns spännande och roligt, men också lite vemodigt att lämna lägenheten. Kan ärligt säga att lägenheten aldrig riktigt känts som ett hem, varken för mig eller Kim, men tydligen har man nog trivts ganska bra där ändå, eftersom synen av den nu nästan tomma lägenheten skär lite i hjärtat. 

Huset finner man i Pixne, ett rött hus på 100 kvm med tillhörande garage. Huset börjar snart bli beboeligt, mestadels kläder och saker man inte vill slänga, men inte heller ställa fram någonstans som ännu ska uppackas.

I samband med att vi flyttar till Malax kan jag äntligen börja handla sådant jag behövt i 3 år men inte riktigt haft ett hem åt. Till exempel gummistövlar. Gummistövlar behöver jag nu som då, men de behöver jag ju aldrig i stan utan endast i Malax. Så att köpa gummistövlar och ha dom i stan kändes otroligt onödigt. Att ha dom hemhemma var väl ett helt ok alternativ, men vi är ju aldrig nästan där. Att ha dom hemma hos Kims föräldrar kändes också fel. MEN NU! Nu ska jag köpa gummistövlar och ställa dom i vårt alldeles egna (hyres)hus!

Livet är dock inte en dans på rosor nu. Jag inleder tionde arbetsdagen i sträck nu, har inget egentligt hem och packar ner/upp varje lediga stund. Det tär lite på kropp och själ. Men jag ser ljuset i tunneln! På lördag, då jag är ledig (!!!), ska vi handla behövligheter. Det här kommer nog bli sååå bra! *happyface*

04.08.2016 kl. 09:35

Utav alla du kärast mig är.

Så, Kim kom hem och vi praktiskt taget flyttade ut till skäret. På torsdagsnatten kom han hem, till en färdigpackad bil och vi for rakt till båten. Linus har semester så åkte till deras skär och umgicks en stund innan sömnen tog över.

På fredagen jobbade jag 15-22, och återvände till sjön efter det. Sen hade jag ledigt lördag, söndag och måndag. På lördagen tog akkun slut i telefon, vilket var helt okej. Rent ut sagt skönt som fan. Vi.. jaa, vi levde helt enkelt som vi brukar göra på skäret. Drack någon öl, bastade, jobbade, solade, simmade. 

Sen tisdagen har jag jobbat varenda dag, men orkade ändå dansa natten lång i fredags till tonerna av Lasse Stefanz. Jag är tämligen obrydd i musiken, det skulle lika gärna kunna spela en cd-skiva. Det jag gillar med danserna, är hur lyckliga alla människor är. Jag gillar de yngre paren som inte riktigt kan dansa men ändå försöker, som ser kärlekskranka och lite blyga ut. Jag gillar att se på de äldre paren, som har dansat tillsammans i all evighet och dansen flyter på som om de var proffs. De är också lyckliga, ler hjärtligt. Paren som dansar nära, nära. Lutande huvuden mot axlar, blundar och njuter. Det är så mysigt mycket kärlek och glädje i paviljongen. 

I går var jag och Kim och inspekterade något som vi möjligtvis kommer hyra inom den närmaste framtiden. Pirrar i kroppen. Så kul!

I dag ska jag jobba 12-22, men det avverkar jag lätt med kära Lisbeth. Måndagen är jobb-ledig så vi har planerat in en dag med Melle och Sandra som bor lite för långt borta på sommaren. 

Vi har börjat gå ut med Tingeling i koppel, urgullig. 

Och ja, allt Sandra har sagt om glassbollarna i Närpes stämmer. Närpes i sig var det inte heller något fel på, i alla fall inte när man gled förbi i en fin bil. 

24.07.2016 kl. 10:26

Update och dagsplaner

På sistone har jag jobbat mycket. Tycker det är kul att man faktiskt börjar kunna svara på (en del) frågor om tändstift och oljor. Känslan när en kvinna kommer och frågar om vi har "såna här tändstift? *visar gammal förpackning*", man hittar tändstiftet inom 3 sekunder och kan sedan briljera med kommentaren "Jaha, ska du klippa gräs i kväll?". I och för sig inte så krävande att lära sig detta, men ÄNDÅ. Känner mig faktiskt duktig på mitt jobb, det är en kul känsla.

Angående kärleken så stack den jäveln tillbaka till Svergie. Lämnade mig hit i Malax. Som tur är kommer han hem typ snart. Typ före måndag! Denna gång känns det nästan som att jag saknat honom mera. Konstigt.

I helgen var jag ändå ledig fredag-lördag, så på torsdag kväll for jag ut till Norrskäre med mor och Anders. Ni kan inte förstå hur roligt jag och mamma (och Anders när han känner för att vara med) har när vi löser korsord. Korsord kanske inte låter som världens roligaste syssla, men det är det. Speciellt på skäre. På fredagen blev jag uppskjutsad till Åminne på dans, där jag och Nadja yrde runt som om vi var 15 igen och jag sänkte några shottar med Robert. Några blev flera och lördagen kom emot som en tegelsten i ansiktet ungefär.

Söndagen var sen igen bättre, eftersom man fick återgå till jobbet. Jag och Isabel latjade i 11 timmar på Neste med sällskap av  den kvällens glassflicka, som faktiskt har ett namn fast alla bara kallar dem för glassflickor. Hon heter Emelie. Den andra heter Julia.

I dag är jag ledig, igen! Helt otroligt. Vaknade 06.30 av att mamma knackade på sovrumsdörren och meddelade att det var dags för morgonpromenad. 07.43 satte jag mig ner framför Kim Possible med två smörgåsar och ett stekt ägg. Gick sedan ut för att rensa rosenbusken som mamma lite pikat att borde fixas. Skulle sen lägga mig utomhus i bikini med en bok, men vädergudarna skickade ett molntäcke som håller på och äter upp hela himlen. Jag retirerade därav in tillbaka, och ligger nu stationerad under täcket i sängen.

I dag ska jag och Nadia (som också är ledig?! what is happening) bege oss söderut. Tyvärr inte enda till Grekland, men så långt som till Närpes. Sandra säger det är ett bra ställe så hon ska väl få en chans att visa upp det då! Förväntar mig dock inte att Nadia vaknar på nån timme ännu, så tänkte fördriva tiden med att drömma om interrail, grekisk mat och fina stränder.

Ps. Mamma skrattar åt mig för att jag försöker lära mig dricka öl. Man måste ju förbereda sig för Tyskland (Österrike?) lixom.

Pps. Jag har använt ordet mamma/mor fem gånger i denna text. Hon har varit på semester i två veckor och jag har inte sett henne så mycket, OKEJ???

11.07.2016 kl. 09:29

MIDSOMMAR 2016

 

(dessa är bilder som är tagna "fel väg" med kameran, och vänder sig därav på sne om de laddas upp som vanliga bilder.)

06.07.2016 kl. 09:43

Sommar och sol (och regn ibland)

Datorn är verkligen en pryl som jag inte är så brydd i på sommaren. Den får ta lite semester. Några avsnitt OITNB har den dock fått lov att visa mig.

Sen sist har jag varit på Linusas skäre med pojkarna och Fanny. Där blev jag dock sjuk, så efter första natten for jag hem för att vila upp (och jobba). Någon dag senare for jag till vårt eget skär med Kim. Vi gjorde ingenting, precis som planerat. Grillade korv, läste varsin bok, sov, grillade kött, for hem. Vi har också mumsat i oss god mat på Amarillo en kväll. Efter Amarillo gick vi till O'Malley's var vi drack öl och spelade alfapet (jag vann. Stort.). Gick hem till tonerna av ett finskt band som spelade utanför Fondis.

Sen firade vi ju också midsommar på paradisön, som också kallas Pjåson. Där var vi med ett gäng sköna typer torsdag till lördag. Har alltid lika roligt med dessa människor! Har också en hel del bilder på kameran, som inte är i närheten just nu så de kommer senare.

I dag fick jag vakna till färdig frukost. Sen gick Kim för att sova (eftersom han dygnat.. why?!) och jag gick ut på balkongen för att läsa. Jag läser en tysk bok från 1950-talet som Moffa fyndat på loppis, men tyckte att jag borde läsa inför utbytet. Moffa är bra.

Det var det. Tack o hej

28.06.2016 kl. 14:13

Två roliga historier och annat babbel

På lördagen den elfte juni, kom Kim innanför dörren. Det har verkligen varit roligt att ha honom hemma igen. Vi har kört lite traktor (jag har också kört!), ätit ostbricka, hjälpt Jonas olja in terassen på Pjåso samt försökt hitta skor åt Kim och misslyckats. Jag har också läst en hel del, är inne i en bättre period av läsandet nu just. Jag tog mig faktiskt till biblioteket och lånade en tysk bok åt mig. Tänkte försöka i alla fall.

Det jag hade fixat åt Kim var våra köksstolar. De har sitt förfärliga ut sen... alltid. I fjol köpte vi målarfärg, pensel och sandpapper och det har stått i skåpet sedan dess. Sandpappret var faktiskt ut en vända när jag trodde jag skulle orka måla stolarna, så jag hade till och med sandpapprat två av stolarna. Det slutade bara med att jag tog in dem igen samma kväll, eftersom vi fick gäster och behövde stolarna. MEN NU! Nu är de målade. Vi har också köpt nytt tyg. Vi behöver ännu ny stoppning, och det är tydligen omöjligt att hitta skumgummi i centrum, så vi ska ta oss till Fantoy någon dag. Sen har vi superfina köksstolar!

 

I går när det började vankas frukost, frågade jag Kim om han ville ha ägg. Ibland äter han ägg, ibland inte. Han påstår att han inte riktigt tycker om ägg.

Kim: Njaaa... Har du nå annat med äggen?
Josefine: Med äggen??? eeh? Bröd?
Kim: Nää, men tyyp.. Har du tomat?
Josefine: Joo..?
Kim: Kan int du la typ en omelett då?
Josefine: Absolut!

*förbereder, fixar, skär, river ost, knäcker ägg, gör omelett*

Kim: Du får noo ta mer än såde, ja to bara såhe myki ja *visar ungefär 1/5 del*
Josefine: Varför to int du nå mer då? E int du hungri?
Kim: Njaah, ja tycker int riktit om ägg.

Detta fann jag något komiskt. Egentligen blev jag bara glad, jag var ju hungrig. Jag åt mycket omelett.

En annan sak som var roligt, var igår på Pappadagis när jag och Isabel funderade på åldrar med våran glassförsäljare Julia.

Isabel: Alltså, int låter ju 15 så litet, men tänk att hon (Julia) e född 01??
Josefine: Haha, jaaa.. Faktist! Känns ju som att 01:orna e jättesmå ännu. Men tänk va gammalt typ 88 låter för Julia då. Eller? JULIAA, känns 88-födda gammalt för dig?
Julia: 88?! Eeh, e int di typ 40 år?

Så, bara så ni något äldre människor (Nadja, ja känner Petter måst få hör dehe) vet, så tror dagens ungdom att ni är 40 år gammla.

Annars så är jag ledig lördag-måndag! Jag har tyvärr lyckats passa in det på alla regniga dagar meeeen, jag har ju ledigt för att umgås med Kim, så lite regn stör väl inte mycket. Ledigt har jag lyckats få för att Isabel ställer upp och jobbar mitt lördagsskift och måndagsskift, TACK ♥ Kim far tillbaka till Sverige tredje juli, men stannar inte lika länge som sist. Då har jag lovat byta tillbaka med Isabel så hon får vara ledig. #flexibelarbetsplats

 

17.06.2016 kl. 10:21

tramselitrams

I dag har jag fixat en grej, som är en överraskning åt Kim så jag vågar inte dokumentera det riktigt ännu. Ifall om. Efter det städade jag snabbt, hoppade på cykeln och for till simhallen. Sprang+simmade, bastade. Cyklade glatt i stormigt väder vidare till butiken. Strosade långsamt omkring med musik i öronen. Handlade frukter, grönsaker och lax.

Väl hemma satte jag laxen i ugnen och gjorde tillhörande sallad. Efter maten somnade jag. Vet inte varför jag var så trött, eftersom jag sovit alldeles tillräckligt de senaste dagarna. Kanske det bara var vädret. Vaknade kring 19.00, konstaterade att jag ville vara tämligen icke-aktiv resten av kvällen. Skärde upp frukter åt mig (mango, kiwi, honungsmelon och banan) och insåg att mango var underbart gott. Varför har ingen berättat det?

 

Sen dess har jag funderat på livet (har inte kommit fram till något revolutionerande). Stressat lite över utbyte. Dagdrömt lite. Skulle gärna vara någonstans långtborta med Kim just nu. Eftersom Kim snaaart kommer hem är det oliiiidligt jobbigt att vänta. 

Nu känner jag att sängen ropar mitt namn, samma sak gör Onda boken av Kaj Korkea-aho, den vill verkligen bli läst. 

bilderna är tagna från weheartit. (Ja, jag hänger ännu där.)

09.06.2016 kl. 00:30

Min kärlek till böcker

Tänkte skriva något. Skrev något. Kände inte för att publicera det så jag skriver något annat.

Jag läser just nu The Lunar Chronicels-serien som jag får låna av snäll-Nadja. Första boken var okej, kändes förutsägbar. Andra boken fångade verkligen mitt intresse och jag sjönk djupare och djupare in i bokens fiktiva värld. Trejde boken är ungefär halvklar, och fortsättningsvis bra! Jag har bara ett problem, och det är att hålla koll på alla seperata huvudpersoners historier när de är ifrån varandra. Den skrivs alltså ur olika personers perspektiv. Men det är antagligen bara jag som har sådana problem. En film kan inte heller ha två huvudpersoner av samma kön som har samma hårfärg, det händer lätt att jag blir förvirrad (om inte den ena är Julia Roberts eller någon annan skådespelare jag är väl bekant med).  

Böcker är bra. Jag tycker synd om alla som inte läser. De missar så mycket. Böcker är bäst. Känslan då man verkligen faller in i boken (haha, bläckhjärta!), uppslukas av berättelsen. Då du måste stänga boken för att göra något annat, så är det enda som surrar i huvudet boken. Karaktärernas tankar och känslor, vad som kommer att ske och hur snart jag kan ha nästa bok i serien i min hand. Detta händer förstås inte med alla böcker. För mig var antagligen Adam&Alexis av Lurlene McDaniel den första boken som fick mig känna på detta vis. Antagligen läst den tio gånger. Läste den en gång på en båt påväg från en grekisk ö till fastlandet, började närma mig slutet. Visste exakt vad som skulle hända men grät ändå så mycket att jag var tvungen att gå på wc för att torka tårarna. Det här är inte ens SÅ längesedan. 

Andra böcker som jag verkligen fastnat för är Bläckhjärta-serien, De utvalda-serien, Divergent-serien och Berättlsen om kungadråparen-serien. Alla Fredrik Backmans böcker. Jag saknar dig, jag saknar dig som jag läste ut på bibliotekets gård, lutandes mot en sten en sommarkväll för några år sedan. Dessa böcker är väldigt känslofyllda, väcker tankar. Böcker som jag högt skrattat åt är få, men som tonåring älskade jag serien om Georgia Nicolson, minns att mamma vaknade mitt i natten av att jag skrattade så högt. Hundraåringen som steg ut genom fönstret och försvann är också klockren. Jag vet inte varför jag ens försöker lista bra böcker. Alla böcker jag läser tillför någonting. Nu känner jag bara att jag glömt en massa böcker. Liseys berättelse, Barn 312, Boktjuven, Narnia-serien. 

Jag är så lycklig över att få dela kärleken till böcker med Kim, eftersom vi båda är överens om att vårt drömhus har ett bibliotek. Ett fint rum, med bokhyllor upp till taket (som jag får hämta med hjälp av stege som den disneyprinsessa (Belle för de okunniga) jag är) två fåtöljer och ett bord. Möjligtvis en öppen eldstad (eldstad, Nadia!). Gamla böcker bakom glasdörrar. Det ska lukta gamla böcker där. Var är mina sju rätt på Lotto när jag behöver dem?

4

06.06.2016 kl. 00:02

Ris åt Vasa Polisstation, ros åt Lokal Tapiola

Så, igår morse när jag skulle cykla iväg till gymmet ser jag att min cykel är borta. Otroligt tråkigt att folk ska gå omkring på innergårdar och stjäla cyklar om nätterna. 

Skulle börja med att göra en brottsanmälan. Tänkte att jag ringer till polisen i Vasa och frågar hur jag ska göra. Ringde tills det kom till en automatisk telefonsvarare som berättade att man kan göra en brottsanmälan på nätet. Ringde en gång till, för jag ville helst tala med någon först, men ingen svarade ännu heller. 

Elektronisk brottsanmälan. Det måste jag ju klara av att fylla i själv. Det klarade jag av, även om det tog cirka tio minuter. När jag skulle skicka iväg det fick jag ett felmeddelande som löd "Systemfel. Pröva igen senare". Så jag loggade ut, loggade in, och fyllde i hela blanketten pånytt, bara för att mötas av samma felmeddelande. Redan här var jag måttligt irriterad.

I dag morse tänkte jag att jag testar pånytt, de måste ju ha fixat det. Det hade dom inte gjort. Fyllde i den två gånger till utan framgång och ringde telefonnumret igen. Inget svar. Ringde en annan telefonnummer. Där fick jag ett svar.

- Hej, det var Josefine Bagge här. Jag försökte göra en brottsanmälan på nätet men det funkar inte. Ingen svarar på Vasa polisstation heller.

~ Hejhej.. jahaaa okej.. Jag kan ju koppla dig till nummern härifrån om du vill

- Vad spelar det för roll om du kopplar mig till en nummer jag ringde för en minut sedan var ingen svarar?

~ Jaa.. mmm.. 

*tystnad*

- Måste jag faktiskt åka till polisstationen för att göra en brottsanmälan?

~ Jaa! De sku ju va en idé

*tystnad*

- Jaha. Hejdå.

Fick inte så mycket ut av det samtalet. 

Sagt och gjort, jag cyklade ner till polisstationen, var tvungen att ta en kölapp och fylla i en brottsanmälan med penna och papper. Var osäker på vad jag skulle kryssa i vissa boxar så gick för att fråga kvinnan, som man skulle lämna in blanketten åt.

 

-Hej! Min cykel blev stulen igår, så jag skrev en brottsanmälan. Men vad ska jag fylla i här var det står "Målsägande yrkar på straff-nånting"? 

~ Eeh. jaa. jag talar bara lite svenska 

Så då var jag tvungen att byta till finska. Tyvärr vet jag inte hur jag översätter målsäganden yrkar på straff-nånting till finska. Det gick nu i alla fall att kommunicera, eftersom jag kan finska. Hoppas hon skäms. Jag försökte också förklara att något är fel på deras hemsida, när man fyller i den elektroniska blanketten, men hon avbröt mig mitt i meningen med ett "jaa-aa". 

Sen när jag kom hem ringde jag till Lokal Tapiola. Där fick jag superbra service. Hon frågade relevanta frågor (som inte ens poliskvinnan frågat) och berättade hur jag skulle göra. Jag måste nu vänta tills jag får något slags ID-nummer för min brottsanmälan på posten (som det lät som att jag borde ha fått redan vid polisstation), sedan ska det väl nog fixa sig. 

Vasa polisstation, inte så värst imponerad av er.
Lokal Tapiola, stort tack för professionell service. 

26.05.2016 kl. 13:36

Om mig

Josefine, 20 år. Studerar andra året på Hanken. Bor med min pojkvän och våran katt. Böcker läser jag gärna. Har en mystistk passion för mat.